Over mij

Ik ben Annelies Lammers

Nog niet zo lang geleden zag ik een videootje van mezelf terug toen ik een jaar of vier was. Ik zat aan mijn voorhoofd te krabben. Ik was toen al aan het piekeren!

Mijn mentor van de brugklas zei toen ik 12 jaar oud was tijdens een gesprek met mijn moeder: ‘Annelies is erg zwaar op de hand.’ Ik zei, ‘ja, ik weet dat ik te zwaar ben.’
Dat somt in een paar regels wel een beetje op hoe ik in het leven stond.

Als ik iets moest presenteren op school, lag ik vooraf nachten wakker. Mijn presentaties angstvallig talloze keren doorlezen, voorbereiden, uit mijn hoofd leren. Huilen! Zo zenuwachtig. Voordat ik aan de beurt was, bedacht ik tientallen redenen waarom ik niet kon presenteren en hoe ik kon verdwijnen. Terwijl ik voor de klas stond, dacht ik dat ik ging flauwvallen. Ik was bang dat ik het verkeerde had voorbereid en dat ik zou worden aangekeken alsof ik van een andere planeet kwam en dat ik heel hard zou worden uitgelachen.

Met vriendinnen op vakantie in Italië toen ik een jaar of 17 was. Ik wilde zo graag een dagtrip naar Triëste maken om de kerk, musea en koffietentjes te bezoeken, maar mijn vriendinnen wilden alleen maar op het strand liggen. Toen ik ze eindelijk had overgehaald om te gaan, zijn we niet verder gekomen dan de winkels waar het uitverkoop was omdat zij het voortouw namen en ik niet uitsprak wat ik graag wilde doen.

Een vervolgopleiding kiezen. Geen idee. Waar doe ik goed aan? Ik denk dat het een goed idee is als ik ga meewerken in het familiebedrijf, dus welke studie(s) moet ik daarvoor doen? Dan ga ik dat doen.

 

Ik voelde me verloren in mijn
gedachten en in mijn lichaam

Hoe is het nu
Mijn keerpunt kwam toen ik in 2016 voor mijn master NLP opleiding een Amerikaanse vrouw interviewde. De vraag die zij mij stelde was: ‘heb je jezelf wel eens getroost, alsof je een klein kind op schoot neemt en tegen haar zegt dat ze niet alleen is en dat jij er voor haar bent?’ Ik brak in tranen uit en heb uren gehuild. Op dat moment kon de heling beginnen.

Ik ontdekte tijdens vele coaching sessies dat ik doodsbang was om afgewezen te worden. Want afgewezen worden was voor mij hetzelfde als doodgaan. Om dit te allen tijden te voorkomen wrong ik mezelf in allerlei bochten, zodat mijn omgeving mij maar zou accepteren. Door continu te moeten bedenken hoe ik niet zou worden afgewezen, ben ik vanuit mijn hoofd gaan leven en hierdoor ver verwijderd geraakt van mezelf.

Ik ontdekte rond mijn 40e dat mijn hart het eenzaamste plekje ter wereld was. Er werd geen enkel beroep op gedaan. Behalve als ik alleen was. Daarom ben ik twee keer een jaar in mijn eentje op reis gegaan naar het buitenland. Dan bepaalde ik hoe mijn dag ging verlopen en werd ik niet meegezogen in het plan van de ander.

Nu sta ik volledig in verbinding met mijn hart en van hieruit maak ik mijn keuzes. De mening van anderen neem ik serieus, maar ik laat me er niet door leiden. Ik spreek uit waar ik voor sta. Ik ben niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Hierdoor sta ik sterk in mijn schoenen en kleur ik ver buiten de eerder door mezelf opgelegde lijntjes. Het voelt iedere keer weer als een persoonlijke overwinning en dit geeft me veel blijdschap.
Ik vertrouw op mijn gevoel, mijn hart en mijn lichaam. Mijn gezonde verstand ondersteunt wat mijn hart mij ingeeft.
Mijn levenslessen hebben ertoe geleid dat ik de meest zuivere vorm van mezelf wil leven. Dit doe ik door goed voor mezelf te zorgen. Door iedere dag op mezelf en mijn hart af te stemmen, ervaar ik meer verbinding met mezelf en alles om mij heen. Ik ervaar geen twijfel meer, maar een innerlijk weten. Dit is voor mij ware rijkdom.

Vanuit mijn opvoeding heb ik geleerd om streng te zijn voor mezelf, om altijd maar door te gaan. Mijn hoofd was lange tijd mijn raadgever. Ik heb inmiddels geleerd dat ik de beste beslissingen maak wanneer ik luister naar de stem van mijn hart. Ik voel dat dit op een positieve manier bijdraagt aan mijn gezondheid, mijn zielsmissie en de totstandkoming van een betere wereld.

 

"Ik heb inmiddels geleerd dat ik de beste beslissingen maak
wanneer ik luister naar de stem van mijn hart."