Een voedzame lunch – wortel pudla!

Geplaatst in: Geen categorie 0

De wortel pudla! Oftewel, een kikkererwten pannenkoek met geraspte wortel.

Soms weet je gewoon even niet wat je moet eten. Je wilt iets gezonds eten, maar het moet ook een beetje snel. Dan maak ik graag een pudla klaar en ik hoop je met dit recept te inspireren om deze heerlijk variant op onze Nederlandse pannenkoek eens te maken.

Dit is mijn favoriete variant gebaseerd op de welbekende Indiase pudla. Deze eenvoudige, maar voedzame glutenvrije groentenpannenkoek is snel klaargemaakt en je kunt zelf variëren met ingrediënten en toepassingen. De pudla bevat veel plantaardige eiwitten en is daarom geschikt als lunchgerecht of als onderdeel van een avondmaaltijd met rijst en groenten.

Let op: bij deze pannenkoek hoef je geen ei toe te voegen.

Staple food

Om te zorgen dat je altijd snel iets in elkaar kunt draaien bij geen tijd, is het fijn om een aantal goede ‘staple foods’ in huis te hebben, zoals ze dat met een Engelse term noemen. Dat wil zeggen dat je altijd een voorraad in huis hebt, van hetgeen je vaak eet. Dat heb ik met biologisch kikkererwtenmeel.

Kikkererwten kun je gemakkelijk toepassen in je keuken en vormen een goede bron van plantaardige eiwitten. Je gebruikt geen ei in combinatie met bonen, want dit wordt niet goed verteerd door ons lichaam. En het is ook niet nodig, want kikkerertwenmeel bindt goed van zichzelf.

Lekker voor thuis of to-go naar kantoor

Ik maak vaak een pudla als ik thuis aan het werk ben, omdat het niet veel tijd kost, terwijl het toch smakelijk en voedzaam is. Natuurlijk kun je de pudla helemaal naar je eigen zin maken, door te varieren met specerijen en diverse groenten. De pudla kun je trouwens ook makkelijk meenemen naar kantoor. Hieronder laat ik je zien hoe ik mijn pudla maak.

How to – wat je nodig hebt

  • Twee volle eetlepels kikkererwtenmeel
  • Een grote wortel – geraspt
  • Een glas water, of meer of minder naar wens
  • Een snufje asafoetida – optioneel
  • Wat tijmblaadjes
  • Wat komijnzaad
  • Zwarte peper en zout naar wens
  • Een flinke theelepel ghee om de pudla in te bakken
  • Een middelgrote koekenpan

How to – en bakken maar!

  • Doe het meel in een grote kom en voeg naar wens koud water toe tot je een vol beslag hebt gemaakt dat niet te dik en niet te dun is. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Rasp de wortel en voeg toe aan het beslag. Roer nogmaals goed door.
  • Voeg toe: alle kruiden en specerijen, peper en zout en roer alles zorgvuldig door het beslag.
  • Verwarm de koekenpan en voeg de ghee toe. Laat goed warm worden en verdeel de ghee over de pan.
  • Voeg het wortelbeslag toe aan de pan en draai de pan een beetje zodat het beslag goed wordt verdeeld in de pan. Zet het vuur wat lager, zodat de pudla rustig gaar kan worden. Als de onderkant van de pudla enigszins bruin is, en de bovenkant wat op begint te drogen draai je deze om. Laat de onderzijde bruin worden. Indien nodig voeg je wat extra ghee toe.
  • Serveertip: de pudla smaakt lekker met een lepel zelfgemaakte chutney.

Tip: de wortel kun je ook vervangen door een stuk geraspte courgette, en/of door groene kruiden zoals verse koriander of munt toe te voegen aan het beslag.

Eet smakelijk!

Geniet ervan!
En stuur me een foto van jouw pudla, ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt!

Tijdens een Ayurvedisch voeding- en leefstijl traject leer je over welke voeding voor jou geschikt is. Zeker bij klachten zoals buikpijn en een opgeblazen buik, is het handig om te weten waar je baat bij hebt, en wat je beter kunt laten staan. Er zijn talloze mogelijkheden om jouw gezondheid met voeding te verbeteren.
Heb je een vraag? Stuur me een berichtje op info@annelieslammers.nl.

Liefs, Annelies

Deze blog is tot stand gekomen zonder gebruik te maken van ChatGPT. Alle inspiratie komt uit mijn eigen hoofd.