Ayurveda en rouwverwerking

Geplaatst in: Geen categorie 0

Loslaten is moeilijk. Rouwen is onderdeel van het verwerken van een verlies. Dit kan het overlijden zijn van een geliefde (ook van een huisdier), maar ook het afscheid nemen van een werkplek, een huis of een vriendschap. Ook ziek zijn is een vorm van rouw. Het vraagt acceptatie, maar dit is niet altijd makkelijk.

Rituelen bij rouw

Dagelijkse rituelen ondersteunen bij ons rouwproces, zodat we hieraan houvast hebben, in een wereld die plotseling is veranderd.

Ook voeding kan ons support geven, zodat we kracht kunnen behouden in een zware periode, terwijl we tegelijkertijd onze spijsvertering in evenwicht houden.

Afvalstoffen

Niet geuite en opgekropte emoties zoals verdriet, boosheid en onmacht worden opgeslagen in ons lichaam. Voeding die we door onze emoties niet kunnen verteren, wordt ook opgeslagen. Emoties en voeding zetten zich daarmee vast in ons systeem, waarmee ze worden omgezet in afvalstoffen. Dit kan klachten geven zoals hoofdpijn, huidklachten, pijnlijke menstruatie en constipatie. Onze spijsvertering wordt beïnvloed door onze emoties.

Hoe rouw wordt ervaren, verschilt per persoon

De een kan wekenlang niet eten omdat de emoties hoog zijn, terwijl de ander juist behoefte heeft aan voeding om zich te kunnen aarden, om te kunnen voelen dat hij/zij nog bestaat.

Rouw kan voor uitputting zorgen na maandenlang slecht slapen, angsten, boosheid, onmacht en je heel veel zorgen maken.

Graag geef ik je onderstaande tips om jezelf support te geven in tijden van rouw. Om te kunnen blijven staan, om te kunnen dragen wat op je pad komt.

Ayurvedische tips bij rouwverwerking

 1. Laat voor je zorgen en eet in gezelschap

Vraag je omgeving om wekelijks (een keer) voor je te koken en samen met jou te eten. Je hoeft geen geanimeerd gesprek te voeren. Het samen zijn en samen eten zorgt voor verbinding, ook in de stilte van het samenzijn.

 1. Zorg voor gronding
  • Kook vers en voedzaam en voeg smaken toe met zoete, zure en zoute eigenschappen. Denk hierbij niet meteen aan een zak chips, maar aan een bordje witte basmatirijst (zoet) met ghee (zoet), een snuf himalaya zout met een schijfje citroen.
  • Kook zoveel mogelijk met verse groenten om ‘prana’/levensenergie tot je te kunnen nemen. Denk aan broccoli, courgette, wortel, pastinaak, pompoen en boontjes.
  • Ook het eten van verse bottenbouillon (zoals kippensoep) geeft voeding en aarding bij rouwverwerking. Vlees heeft een grondende werking, maar kan zwaar vallen bij rouw. In bouillon vorm worden de opbouwende eiwitten beter en sneller door het lichaam opgenomen, omdat het lichter verteerbaar is.
  • Rouwen kan zorgen voor afbraak in het lichaam. Voedingsmiddelen die opbouwen zijn: ghee, biologische koemelk, dadels, amandelen (geweekt in water), kokosnoot en witte basmatirijst.
  • Verder adviseer ik je om warme, en gare voeding zoals soep te eten. Soep voelt als een warme omhelzing.
 1. Wees matig met kruidengebruik

Uitgebreide gerechten boordevol kruiden en specerijen zijn niet nodig bij rouw. Het kan voor overprikkeling zorgen van het zenuwstelsel.
Keep it simple. Gebruik peper en zout, bak in ghee of roomboter (of kokosolie) en voeg desgewenst wat komijn of venkel toe om de spijsvertering (ontlasting) te bevorderen.

 1. Luister naar je behoefte en vertrouw op je impulsen
  • Wil je in stilte zijn, of heb je behoefte aan gezelschap of muziek?
  • Heb je honger of nu niet?
  • Voel je je uitgeput? Sta jezelf toe om te slapen. Slapen zorgt voor herstel na een intensieve periode.
 2. Adem in, adem uit
  Vertrouw op het pad en proces dat je aan het bewandelen bent. Je lichaam is bezig zichzelf te herstellen om tot een nieuw evenwicht te komen. Geef het de tijd, ruimte en aandacht die het nodig heeft.

Tot slot wil ik je wijzen op de kracht van aanraking.

 1. Aanraking heelt pijn
  Het is onze natuurlijke behoefte om aan te raken en aangeraakt te worden. Het is een teken van genegenheid, van liefde, van aandacht en aanwezigheid.
  Voel je dat het leven uit je wegglipt bij het ervaren van rouw, dan kan huidcontact je weer in het hier en nu brengen. Mijn massage Tactiel Stimulering is erop gericht om je weer in contact te brengen met jezelf en je lichaamsbewustzijn te vergroten.
  Na de behandeling voel je dat je weer in je lichaam bent en dat het leven om jouw aanwezigheid vraagt.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het dragen van verlies.

Heb je hier nog vragen over of ben je benieuwd naar de massage?

Neem met mij contact op via info@annelieslammers.nl.