De beste Ayurvedische tips voor de feestdagen!

Geplaatst in: Geen categorie 0

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kijk regelmatig op tegen de feestdagen. Al dat eten! De hele dag bij de familie binnen zitten. Dingen eten die zwaar vallen, grote pannen vlees en aardappelpuree op tafel. En dan moet het toetje nog komen. Waar ga ik het allemaal laten??? Meestal ga ik met buikpijn naar bed.
Herken jij dit ook?

Als Ayurvedisch voeding en leefstijl coach begeleid ik vrouwen naar een gezonde spijsvertering. Dat betekent dagelijks een goede ontlasting, zodat onverteerde voedingsresten kunnen worden afgevoerd. Alles wat niet wordt verteerd, wordt door het lichaam opgeslagen als afvalstoffen. Dit zorgt voor klachten, zoals hoofdpijn, constipatie, menstruatieklachten en een onrustige huid.

Ik geef je hieronder mijn belangrijkste Ayurvedische tips om te zorgen dat jouw feestdagen niet alleen gezellig zijn, maar ook nog eens gezond zijn, zodat je niet op 1 januari fors op dieet moet of moet vasten, maar dat je met deze simpele uitgangspunten in balans kunt blijven, terwijl je geniet van alle lekkers op tafel!

1. Bij voorkeur eet je je grootste maaltijd wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat

Lunchtijd dus!
Die boeren zijn zo gek nog niet met hun warme maaltijd tussen de middag. De beste tijd om je maaltijd te verteren is tussen 10.00 en 14.00u. Dan staat de zon het hoogst aan de hemel en brandt ons spijsverteringsvuurtje het beste.
Heb je daar dit jaar niet op gerekend? Geen probleem. Ga dan samen wat eerder aan tafel, bijvoorbeeld om 16.00u. Zo hoef je niet nog om 22.00u aan de laatste gang te beginnen, want dat is hard werken voor je lichaam om de maaltijd te verteren wanneer je lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen.

2. Liever geen ijs als toetje

Koude voeding valt erg zwaar op de maag en dooft acuut het spijsverteringsvuurtje dat lekker aan het branden is om jouw kerstdiner te verteren. Niet alleen een koud dessert valt zwaar, maar ook een kaasplank. Heb je toch zin in een toetje om de avond af te sluiten? Eet dan een stukje warm appelgebak (zonder slagroom), of maak golden milk met kurkuma en verwarmende specerijen. Wat ook lekker is, is een gestoofd peertje met specerijen zoals kardemom. Of een perzik even laten koken in wat kruidnagel, kaneel en vanille.
Let op: eet fruit minimaal 1 uur na je maaltijd. Dit is erg belangrijk om te onthouden. Zo geef je je lichaam een voorsprong om voorgaande gang (het hoofdgerecht) te kunnen verteren. Zo houd je je spijsverteringsvuurtje goed gaande en voel je je prettig wanneer je gaat slapen.

3. Een open deur: beweeg!

Maak iedere dag een wandeling van minstens 30 minuten. Ga de hei op of het bos in.
Door in beweging te komen, voorkom je stagnatie van voeding in je spijsverteringsstelsel en daarmee het ontstaan van constipatie. Een frisse neus geeft je ook een positief gevoel, omdat je niet de hele dag op een bank zit met (iets te veel) chocolade kerstkransjes. De natuur brengt je tot rust in vaak wat overprikkelde settings zoals tijdens de Kerstdagen. Ook tussen de gangen door kun je even naar buiten gaan voor een kort ommetje. Het geeft je mooi de gelegenheid om even bij te kletsen met je moeder of je tante die je niet zo vaak spreekt.

4. Drink KKV-thee om je darmen te ondersteunen bij het verteren van de maaltijden

Deze thee van komijn- koriander- en venkelzaad is een echte Vedische klassieker en niet voor niks. De thee ondersteunt bij gasvorming en geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel van de darmen. Vijzel een eetlepel zaden en kook de zaden vijf minuten in een liter water. Daarna afgieten in een thermoskan. Je kunt deze thee de hele dag drinken. De thee helpt je bij het verteren van de maaltijd.
Ik heb deze thee op voorraad voor €3,50 voor een zakje van 50 gram.

5. Las na de feestdagen een soepdag in

Door een dag (of twee) lichte maaltijden te eten, zoals soep, geef je je lichaam de tijd om de voeding van afgelopen dagen zorgvuldig te verteren en af te voeren via je ontlasting. Je bewijst je lichaam hiermee een goede dienst.
Wat voor soep? Denk aan verse groentesoep, maar ook aan vers getrokken runder- of kippenbouillon. Gebruik geen zuivel in je soep om te binden, omdat dit zwaar op de maag valt. Een aardappeltje of courgette zijn betere alternatieven. Vanuit de Ayurveda adiviseer ik je om niet (intensief) te vasten, omdat vasten het lichaam al snel uit balans brengt, terwijl je lichaam juist in de winter behoefte heeft aan goede, voedende voeding. Belangrijk is om te eten wanneer je honger hebt. Dat is niet hetzelfde al lekkere trek.

Nog een allerlaatste tip die net zo belangrijk is als voorgaande tips:

Geniet van het samenzijn tijdens de feestdagen

Misschien is het eten anders dan je gewend bent: minder vers, minder gevarieerd, minder vegetarische opties. Kortom, minder lekker dan je thuis gewend bent. Of misschien zit je niet te wachten op het gezelschap aan tafel of ben je gewoon met je verkeerde been uit bed gestapt.
Iedereen heeft moeite gedaan om hier vandaag te zijn. Dat is een belangrijke reden om dankbaar voor te zijn. Neem het zoals het is, met alles wat er is.

Tenslotte

Een gezonde spijsvertering is de sleutel naar gezondheid. Plat gezegd: hoe beter je drol, des te minder klachten je hebt met betrekking tot je darmen, je menstruatie, je huid en het managen van je leven.

Tijdens een Ayurvedisch voeding- en leefstijl traject leer je alles over de manier waarop jij je voeding verteert en wat jij nodig hebt om de balans opnieuw te vinden, zodat je weer regie krijgt over de klachten waar je mee rondloopt. Neem vrijblijvend contact met je op bij vragen door me een berichtje te sturen op info@annelieslammers.nl.

Ik wens je fijne, liefdevolle feestdagen toe.

Liefs, Annelies

Deze blog is tot stand gekomen zonder gebruik te maken van ChatGPT.